Een beugel nemen is zo’n beslissing waar je niet dagelijks bij stilstaat, tot je ineens de keuze hebt gemaakt erin te verdiepen. Misschien omdat de tandarts het heeft aangeraden, of omdat je zelf denkt…hmm, dat zou mooier kunnen. Je begint met zoeken op Google naar slotjes beugels…maar wat heb je nu precies nodig? 

Bij Ortho Laak snappen we dat alle informatie overweldigend kan zijn. Je wilt een mooie en gezonde lach, maar wél op een manier die past bij jouw leven. Iets wat werkt, maar geen belemmering is op je dagelijkse leven. In dit artikel nemen we je daarom mee langs de verschillende soorten beugels. Geen droge opsomming, maar een eerlijk verhaal over de mogelijkheden, wat fijn is (en wat niet) en wat je kunt verwachten. Of je nu veertien bent of vierenveertig…dit is wat je moet weten.

Welke beugel past het beste bij jou?

Laten we eerlijk zijn. Het idee van een beugel roept bij veel mensen nog steeds beelden op van glimmende slotjes, elastiekjes in verschillende kleuren en een buitenboordbeugel die vroeger de halve klas droeg. Maar goed nieuws! De technieken in orthodontie zijn met de jaren flink veranderd. Tegenwoordig is er voor iedereen een passende beugel.

Of je nu een tiener bent met een scheef gebit, een ouder die zich afvraagt welke beugel het beste is voor zijn of haar kind, of een volwassene die al jaren denkt: zou ik het gewoon doen? Dan is dit artikel écht voor jou.

De ‘klassieke’ slotjesbeugel blijft betrouwbaar

Laten we beginnen met de bekendste beugel van allemaal: de slotjesbeugel. Kleine metalen (of wit keramische) blokjes op je tanden, verbonden met een draad die je tanden in de juiste stand brengt. Niet onopvallend, maar wél ijzersterk. En ja, die woordspeling is per ongeluk maar we laten hem er gewoon in staan. 😜

De slotjesbeugel werkt altijd en bij iedereen. Daarom gebruiken we deze beugel het meeste en het liefste in onze orthodontiepraktijk. Omdat de beugel vast zit op je tanden, werkt het dag en nacht, zonder dat je er zelf iets aan hoeft te doen. Het nadeel is dat je hem ziet zitten en dat poetsen meer aandacht vraagt. Gelukkig bestaan er ook witte (keramische) , minder opvallende slotjes. Deze beugel is met name voor volwassenen die vanwege bijvoorbeeld hun werk geen metalen (meer opvallende) slotjes willen. 

Aligners zijn ideaal als je liever geen slotjesbeugel wenst

Naast de slotjesbeugel hebben we aligners. In dit geval heb je in plaats van blokjes een doorzichtig hoesje over je tanden, ook wel aligners genoemd. Je klikt de aligner over je tanden en iedere week wissel je naar een nieuw setjes dat net weer iets strakker zit. Zo schuiven je tanden stukje bij beetje naar de juiste plek. 

Het fijne aan deze beugel is dat je hem uit kunt doen met eten of het poetsen van je tanden. Je hoeft dus niet bang te zijn voor etensresten tussen je slotjesbeugel. Je moet de aligners wél trouw dragen. Minstens 22 uur per dag. Dus nee, even een avondje uit zonder aligners is geen goed plan! Dit zorgt voor een vertraging in jouw behandelplan. 

Voor volwassenen kan een aligners een oplossing zijn. Het valt nauwelijks op, pas goed in een druk leven en voelt ook wat volwassener aan dan een slotjesbeugel. Het vraagt echter wél meer verantwoordelijkheid en inzet. 

Bestaat de buitenboordbeugel nog?

Ja, hij bestaat nog. Je ziet hem waarschijnlijk een stuk minder dan vroeger, maar hij wordt nog altijd gebruikt bij sommige orthodontiepraktijken. Gelukkig hoef je hier bij Ortho Laak niet bang voor te zijn. Wij gebruiken deze beugel al vele jaren niet meer. 

De buitenboordbeugel is vooral bedoeld om de kaakgroei te beïnvloeden. Als dat op jonge leeftijd goed begeleid wordt, kun je later grotere ingrepen voorkomen. In onze praktijk gebruiken we een modernere techniek welke, net als een slotjesbeugel, gewoon in de mond wordt geplaatst in plaats van buiten de mond. 

De retentiebeugel (spalk) houdt alles op z’n plek

Stel, je hebt bijna twee jaar een beugel gedragen. Alles staat eindelijk recht. Je bent klaar…toch? Nou, nog niet helemaal. Tanden hebben van nature een vervelende gewoonte om terug te willen naar hun oude positie. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Daarom krijg je na een beugelbehandeling een retentiebeugel. Dat kan een spalkje zijn dat aan de achterkant van je tanden wordt vastgelijmd of een nachtbeugel die je met slapen draagt. Niet spannend, maar wel essentieel. 

Wat past nou het beste bij jou?

Die vraag is niet in één zin te beantwoorden. Het hangt af van je gebit, je leeftijd, je wensen en je levensstijl. Sommige mensen vinden het prima dat een beugel zichtbaar is, zolang hij doet wat hij moet doen. Anderen willen liever iets subtiels dat minder opvalt. De een wil snel resultaat, de ander hecht vooral waarde aan comfort. 

Tijdens een eerste consult afspraak kijken we samen naar wat jij nodig hebt en wat haalbaar is. Geen standaard verhaal, maar een behandeling op maat. 

Laat je goed informeren

Een beugel nemen is niet niks. Je gaar er voor langere tijd mee rondopen. Dan wil je er wel een beetje vrede mee hebben. Of je nu twaalf bent of veertig, je mag trots zijn dat je goed voor je gebit zorgt. Want dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait.

Bij Ortho Laak helpen we je graag ontdekken wat het beste bij jou past. Zonder vakjargon en onrealistische beloftes. Gewoon een eerlijk verhaal en een behandelplan dat past bij jouw leven.

Plan een vrijblijvende eerste afspraak en ontdek hoe we jou kunnen laten stralen op een manier die bij jou past.

Bel ons, stuur een berichtje of loop gewoon eens bij ons binnen. De eerste stap is zo gezet!